Waarom smaakt mijn thee bitter?

Gepubliceerd op 28 juni 2020 om 13:55

Ms. Tea blogt 

Een blog over thee? Maar natuurlijk kan dat, voordat ik met Ms. Tea begon was ik al blogger, wel blogde ik toen over een heel ander onderwerp. Namelijk over mijn leven als fulltime werkende mama van een tweeling. De stap naar een blog over thee of zoals ik het nu noem Ms. Tea blogt, was dus niet zo heel groot voor mij. Ms. Tea bestaat nu een hele ruime maand en bij onze thee, voegen we altijd een zet advies toe middels een etiket op het zakje. In mijn omgeving hoor ik regelmatig dat thee bitter smaakt en krijg dan de vraag hoe dit komt? Hierdoor bedacht ik mij dat mijn eerste blog op Ms. Tea zou gaan over de verschillende zet adviezen.  Iedere thee heeft er 1 en door deze op te volgen, maak jij ook de lekkerste thee thuis. 

 

Algemene zetadviezen 

Laat ik beginnen met de algemene zetadviezen, wat zijn de do's en dont's wanneer je een echt lekkere kop thee wilt drinken? Bij deze zetadviezen ga ik natuurlijk uit van een goede losse thee en zal mij ook meer richten op de do's dan op de dont's.

> Wanneer je thee bewaard, bewaar deze dan op een donkere plek, denk hierbij bijvoorbeeld aan een luchtdicht bewaarblikje. Thee kan je echt wel heel lang bewaren, maar verliest naar verloop van tijd ook wel wat smaak, nu is dat bij de echt tea addicts onder ons geen probleem, want daar krijgt de thee echt geen kans om ook maar een beetje smaak te verliezen! Maar drink je af en toe eens een kop, dan is een bewaarblik echt een musthave.  

> De stelregel voor een kop thee is ongeveer 2 gram thee per kop. Denk nu niet dat je een weegschaal erbij moet pakken, dit kan namelijk veel gemakkelijker, je hebt hier doseerlepels voor, waardoor je altijd met de juiste hoeveelheid thee zet, al blijft het natuurlijk wel een kwestie van smaak.  

> Thee zet je het beste met koud kraanwater, waarom moet het water dan eerst koud zijn, dit water bevat meer zuurstof en hierdoor komt de smaak van thee beter naar voren. Doe dus niet om sneller te zijn alvast warm water in je waterkoker, dat is zonde voor de smaak.  

> Heb je een theezeefje of theeknijper, doe deze dan niet te vol, maar probeer je aan de 2 gram te houden. Losse thee heeft de ruimte nodig of zijn smaak af te geven. Dit geldt ook voor de wegwerpfilters, maar zet je een pot thee dan kun je dit aanpassen, als je er maar voor zorgt dat de thee zijn smaak en kleur kan afgeven, dit doe je door de thee de ruimte te geven.  

> Verwarm je theepot even voor met gekookt water, zodat het gekookte water niet te snel zijn temperatuur verliest. 

> Probeer de zet adviezen op te volgen, zeker wat temperatuur betreft, omdat een groene thee bitter kan gaan smaken wanneer je een te hoge temperatuur aanhoudt. Bij een witte thee is juist de tijd heel belangrijk, want als deze te lang trekt zal hij bitter gaan maken. En bitter is en blijft een smaak waar maar weinig mensen plezier uit halen.  

 

Zetadviezen per thee 

Hieronder heb ik een tabel gezet wat de zet adviezen zijn bij de verschillende theesoorten. Ik ben nu ook wel benieuwd, houden jullie je altijd aan de zet adviezen of doen jullie gewoon naar eigen smaak. Waarom wordt een thee bitter, dat zit zo: wanneer je kokend water op de theeblaadjes giet verbranden ze en geven ze niet de smaak die bedoeld is, maar een bittere verbrande smaak. Een kruidenthee zet je juist wel weer met kokend water, dit omdat deze theesoorten geen theebladeren bevatten. 

 

Let wel in de tabel hieronder, vind je alleen de meest voorkomende theesoorten. Er zijn nog zoveel andere mooie theepareltjes, wie weet komt daar snel een keer een blog over!   

Soort thee Temperatuur Tijd
Groene thee 70 - 75 graden 2- 3 minuten
Zwarte thee 90 - 95 graden 2 - 4 minuten
Rooibos thee 100 graden 6 - 8 minuten
Witte thee 80 - 85 graden 2 - 3 minuten
Vruchtenthee 100 graden 8 - 10 minuten
Kruidenthee 100 graden 8 - 10 minuten
Rating: 3 sterren
2 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.