Ijsthee maken, waarom niet gewoon uit een pak?

Gepubliceerd op 13 juli 2020 om 18:33

Ms. Tea blogt: ijsthee maken, maar hoe dan? 

Met het fijne zomerweer van vandaag en de eerdere fijne zomerdagen, wordt er hier in huis volop genoten van ijsthee en dan natuurlijk geen ijsthee uit een pak, maar zelfgemaakte ijsthee van losse thee, maar waarom zelf maken als je het zo kant en klaar kan kopen? In deze blog leg ik uit, waarom ik hier voor kies, hoe je de lekkerste ijsthee zelf in een handomdraai kan maken en welke thee je hier het beste voor kan gebruiken.  

 

Homemade   

Wist je dat thee naast water, al dan niet uit een fles of gewoon uit de kraan de beste dorstlesser is die er bestaat? Onze kinderen drinken hier ook veelvuldig de ijsthee die dagelijks wordt gemaakt en dan vind ik het wel zo fijn dat ze niet met ieder glas wat er wordt gedronken een bak suiker binnenkrijgen, verse ijsthee bevat tot 90% minder suiker en heeft geen kunstmatige toevoegingen. Het is niet alleen goed voor jezelf, maar kinderen kunnen het dus ook gewoon prima drinken en mooier nog, ze vinden het hier zo lekker dat ze er zelf om komen vragen.  

 

Welke thee is er geschikt voor het maken van ijsthee 

De naam ijsthee zegt eigenlijk dat je gewoon de ijsthee met thee maakt, maar stiekem is dit dus niet zo. Voor een ijsthee is het beter om gebruik te maken van een kruidenmelange, rooibos of een infusie, maar waarom dan? Witte, groene, oolong en zwarte thee komen van de Camellia Sinensis, zoals de theeplant heet. Alle andere plantenbladeren, kruiden, bloemen, wortels of fruit die hun smaak afgeven aan warm water zijn in feite aftreksels of infusions. Maar noemen we deze voor het gemak ook thee. 

 

Wanneer je ijsthee gaat maken van een 'normale thee' dus afkomstig van de theeplant zal deze snel bitter gaan smaken. Daarom kiezen we voor een ijsthee vaak voor een kruidenmelange of rooibos. Natuurlijk kan het wel van zwarte, groene, oolong of witte thee, maar vaak moet hier dan nog behoorlijk wat zoetigheid aan worden toegevoegd.

 

Hoe maak je nu een lekkere ijsthee? 

Ijsthee maak je niet met koud water, maar zet je met kokend water, laat de thee zijn gewone tijd trekken, zoals je altijd al gewend bent, beter is nog het zetadvies te volgen wat je er bij Ms. Tea altijd bij krijgt. Na het trekken van de thee, laat je deze afkoelen tot kamertemperatuur. Dit duurt best even, wat je ook kan doen is de ijsthee terug koelen met ijsblokjes of er wat kouder kraanwater bij  doen. Hierna zet je de ijthee in de koelkast en na ongeveer 60 minuutjes is deze heerlijke dorstlesser klaar voor gebruik! Leuk de thee, afhankelijk van welke je hebt gekozen op met bijvoorbeeld citroenschijfjes 

 

Onze favoriet is de Zomer zotheid, maar ook de ginger lemon en de kokos meloen zijn echte aanraders, dit is natuurlijk naar smaak en kan ik niet voor jou beslissen! Ook eens proberen? Kijk dan hier, iedere thee is verkrijgbaar vanaf 50 gram en zoals ik hierboven schrijf is ook rooibosthee een goede kandidaat om ijsthee mee te maken!  

Vandaag heb ik iets nieuws geprobeerd en een ijsthee gemaakt met honeybush, deze is heerlijk zoet, ik heb er nog wat sinaasappelschijfjes in gedaan, voor wat meer frisheid en omdat het er leuk uitziet. Deze ijsthee is ook zeker een aanrader en naast de zomer zotheid, misschien wel een 2de favoriet! 

 

Heb jij de nieuwe ijsthee al eens geprobeerd? Ocean Blue is een heerlijke frisse ijsthee met banaan en... hij is blauw van kleur. Naast dat deze ijsthee een lust is voor het oog, is hij ook nog eens heerlijk van smaak. De blauwe kleur krijgt deze ijsthee van de kittelbloem, een heel klein bloemetje wat veel kleur afgeeft! 

 

Ik ben benieuwd waar jullie voor kiezen!  

 

Liefs Amy 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Judith Smit
4 jaar geleden

Die ga ik snel eens proberen!

Doreen
4 jaar geleden

Heerlijk ik maak het soms ook zelf!