Wist je dat? Water invloed heeft op de smaak van thee...

Gepubliceerd op 19 augustus 2020 om 10:52

Eigenlijk hebben wij in Nederland geluk met het drinkwater wat wij uit de kraan mogen drinken. In maar erg weinig landen zijn de eisen met betrekking tot drinkwater zo streng als in ons eigen kleine landje. Maar is dat kraanwater dan ondanks alle strenge eisen wel de beste keuze voor het maken van thee? Wat is nu de beste optie om de lekkerste thee te maken? In deze blog probeer ik dit uit te leggen. 

 

HOE ZIT HET NU EIGENLIJK?

Ondanks de strenge controle verschilt het water per locatie toch van samenstelling, er is bijvoorbeeld een verschil in hardheid en de hoeveelheid mineralen die in het drinkwater aanwezig zijn. Water kan uit bronnen komen die al eeuwenoud zijn, maar het komt vaak genoeg ook van de oppervlaktewateren, dit is per gebied verschillend. Door de andere samenstelling of andere waterhardheid kan water anders smaken.

 

ZIT ER NU EEN SMAAKJE AAN MIJN THEE? 

De hoeveelheid kalk in het water zie je aan de kleur of je proeft dit, want er is dan een duidelijke smaakverandering. Je wil natuurlijk niet dat onder invloed van dit water de smaak van de thee anders is dan de bedoeling is. Ken je die witte waas die soms weleens op de thee drijft? Dit is niet van de thee maar komt door de reactie die plaatsvindt tussen de mineralen in het water en de thee. Wanneer je het beste uit je thee wilt halen, dan is de beste keuze om voor water te kiezen met een lage water hardheid of ook wel zacht water genoemd en ook weinig mineralen in het water en wil je het dan echt goed doen, kijk dan ook naar de pH waarde van het water oftewel de zuurgraad, deze is op zijn best voor het zetten van thee bij een waarde van zeven. Wat een goede optie is en wat tegenwoordig ook veel wordt gedaan is een een waterfilter op de waterleiding laten plaatsen. Is dit geen optie voor jou en wil je zeker weten dat het water dat je gebruikt geen smaak afgeeft aan die lekkere kop thee? Gebruik dan bronwater uit een fles. Op het etiket vind je de informatie over het mineraalgehalte in deze fles. De beste waarde is tussen de 0 en 100 mg/l. 

 

ZONDER WATER GEEN THEE

één ding is zeker zonder water kunnen we geen thee maken. De kwaliteit van het water wat je gaat gebruiken voor het maken van thee is dus zeer belangrijk. Of je nu thee uit een zakje drinkt of je drinkt mooie losse thee, zonder goed water zal je thee ook echt anders smaken dan hoe deze bedoeld is. In een eerdere blog schreef ik al dat je het beste niet twee keer hetzelfde water kookt, maar telkens vers water pakt, doe je dit wel zal dit ook ten koste gaan van den smaak. 

 

Dit keer een iets kortere blog, maar zeker geen onbelangrijke! Geniet van de lekkere losse thee en haal er de smaak uit die jij en de thee verdiend. Maak hier a moment of you van! 

 

Liefs Amy 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.